Rapportering av farligt avfall
Allt elavfall klassas som farligt avfall.
Avfallsförordningen
Naturvårdsverket har sedan 2020 fört ett register över det farliga avfallet som cirkulerar i Sverige. Dessa uppgifter rapporteras sedan vidare till bl. a. Europeiska kommissionen. Dessutom kan uppgifterna användas när Naturvårdsverket utövar tillsyn och sammanställer statistik.
Du som producerar, samlar in, transporterar eller behandlar farligt avfall behöver registrera denna hantering i Naturvårdsverkets Avfallsregister. Det kallas att du har “anteckningsskyldighet”.
Har du anteckningsskyldighet? Gör vårt test!
Har din verksamhet behov av att bortskaffa farligt avfall?
Har du tjänsteavtal?
Är du tjänstekund, dvs hyr lastbärare med inkluderade hämtningar, har du också anteckningsskyldighet. För att slippa hantera rapporteringen kan du teckna vårt Ombudsavtal – så sköter El-Kretsen det åt dig.
Inlämning av elavfall
Privat eller verksamhet?
Lämnar avfallslämnaren sitt konsumentelavfall som privatperson eller verksamhet? Lagstiftningen för WEEE gör inte någon skillnad på vem som lämnar utan detta är enbart begränsat via Avfallsförordningen. Det är för att förenkla för en person som t ex kommer med hushållsavfall i en firmabil.
Batteriholkar
För insamling av konsumentelavfall från hushåll via holkar och annat har vi gjort tolkningen enligt 6 kap. 21 § att ”Undantag för avfall som har producerats av hushåll” att mottagandet inte behöver rapporteras då mottagningen inte är tillståndspliktig. Hushållsavfall ska dock rapporteras när det lämnats över till tillståndspliktig mottagare. Detta görs då i samband med mellanlager eller mottagande i behandlingsanläggning.