Hantering av litiumbatterier
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps föreskrifter om transport av farligt gods på väg (ADR-S) innebär särskilda förpackningsregler för batterier, och kräver särskilda batteriboxar. El-Kretsens batteriboxar har gått igenom en rad tester för att bli typgodkända för att transportera litiumbatterier och andra batterier.
Rekommendationer för ÅVC
Litiumbaserade batterier ökar i andel i batteriinsamlingen och dessa kan ha brandfarliga egenskaper om de till exempel är skadade. Här finner du våra rekommendationer för blandade småbatterier, litium- och större batterier, samt skadade batterier. Tillsammans kan vi hjälpas åt att reducera risker för bränder på ÅVC, vid transporten, eller på våra sorteringsanläggningar runt om i landet.
Vi har en del nya lastbärare i omlopp där locken sitter fast bättre och då behövs ingen påse i.
Men de äldre lastbärarna med spännband levereras fortfarande med en påse i.
Litiumbatterier
Oftast står det ”Li-ion” eller ”Lithium” på batteriet. Varken ÅVC-personal eller avlämnare behöver försäkra sig om att det är litium, utan alla större batterier* läggs i boxen för litumbaserade batterier och varvas med vermikulit.
* Med större batterier menas batterier som är lika stora som/ större än batterier i handverktyg och bärbara datorer.
Litiumbatterier som sitter kvar i sin utrustning sorteras i fraktionen Elavfall med batteri, sk Batteriprodukter (om ÅVC:n har den fraktionen), och annars som Diverse elektronik. Enligt regelverket för transport av farligt gods anses dessa batterier vara skyddade av utrustningen som de sitter i.
Observera att en ÅVC aldrig ska ta emot batterier som är skadade med risk för att reagera farligt under transporten. Om du hittar ett trasigt eller skadat batteri kan du följa instruktionerna i vår vägledning på sid 3. Dokumentet finns högre upp på denna sida, “ELK Rekommendationer batterier”
Alla batterier som inte faller igenom gallret, dvs i samma storlek som, eller större än, batterier från handverktyg och bärbara datorer. Lägg dessa i litiumbatteriboxen och förpacka med vermikulit.
Tejpa polerna gör man för att pluspolen inte ska kunna kopplas ihop med minuspolen för om det händer så kortsluts batteriet och värmen från kortslutningen kan starta en brand.
”Blottade poler” kan t.ex. betyda att två sladdar sticker fram som kan nudda varandra. Det här kan inträffa om batteriet har plockats ur sitt ytterhölje eller demonterats ur sin utrustning.
Tejpa runt metallen/metalltråden som sticker fram direkt från batteriet eller ur en sladd så att metallen täcks helt. Vilken tejp som helst kan användas.
Notering: ett litiumbatteri som hör till en elektrisk apparat som är gjord för att kunna sättas i och tas ut, som t.ex. en skruvdragare eller laptop, behöver inte tejpas.
Mycket små ÅVC:er har endast en batteribox på grund av lågt inflöde av batterier.
El-Kretsen godtar att Vermikulit läggs i den blandade batteriboxen och rapporteras under ”Litiumbaserade batterier” i Insamlareappen eller i Hämtplatsportalen.
För att förenkla hanteringen av stora batterier, bekostar El-Kretsen ett hjälpmedel för ÅVC i form av ett batterigaller som läggs på boxen och förhindrar alla stora batterier att falla igenom. De stora batterierna som fastnar i gallret, läggs i en separat box som varvas med vermikulit och hämtas i fraktionen Litiumbaserade batterier. Alla småbatterier som faller igenom, transporteras som vanliga Batterier.
Beställ batterigallret här.
Vermikulit
Vermikulit är ett mineral som expanderar när det hettas upp. Det används som isoleringsmaterial i många olika sammanhang men även som jordförbättrare till grödor.
För transporter av fraktionen litiumbaserade batterier har Vermikuliten flera syften; det verkar stötdämpande, absorberande, svårbrännbart och isolerande. Dessa egenskaper minskar risken för att batterierna skadas under transporten och om en brandfarlig reaktion skulle ha startat i ett batteri så skyddar Vermikuliten mot att reaktionen ska spridas till fler batterier.
Vermikulit beställs av ÅVC:n när det behöver fyllas på, genom en lagerrapport, som du enklast gör via Insamlare-appen (går också att göra via Hämtplatsportalen).