FAQ
Om El-Kretsen
Vad gör El-Kretsen?
Sedan 2001 finns ett producentansvar som innebär att alla företag som säljer elektroniska produkter måste ta hand om sina förbrukade varor och därmed hjälpa till att sluta kretsloppet. Elektronikproducenterna skapade då – via sina branschorganisationer – en gemensam tjänst för att göra återvinningsprocessen smidigare: El-Kretsen. El-Kretsens uppgift är att hjälpa producenterna att uppfylla sitt producentansvar genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem.
Sedan starten 2001 har vi utvecklat ett nära samarbete med Sveriges samtliga 290 kommuner. Tillsammans med producenter, kommuner och återvinnare gör vi det lätt att ta ansvar för miljön.
Vilka är El-Kretsens kunder?
De är de som kallas ”producenterna”. El-Kretsen har ca 2 100 st anslutna producenter.
Vad får El-Kretsens sin inkomst från?
- Försäljning av insamlat och återvunnet material
- Miljöavgifter från producenter
Om en produkts materialvärde överstiger kostnaderna för insamling och återvinning så går överskottet tillbaka till producenterna. Det sker ingen utdelning till ägarna.
Vad är El-Kretsens största kostnader?
- Fjärrtransport: Från återvinningscentral till förbehandlingsställe
- Sortering, förbehandling, återvinning och omhändertagande av el- och batteriavfall. Läs mer här.
- Insamling (återvinningscentraler och batteriholkar)
Producentansvar
Vilka företag omfattas av producentansvaret?
Producenter är alla företag som tillverkar eller låter tillverka elektronik eller batterier i sitt eget namn. Även de som i första led importerar sådana varor till Sverige och gör dem tillgängliga på den svenska marknaden räknas som producenter. Du räknas också som producent om du säljer elektronik på distans till användare i andra EU-länder. Utländska företag som säljer direkt till svensk slutanvändare via distansförsäljning räknas också som producent och behöver då ha ett juridiskt ombud i Sverige, en så kallad producentrepresentant. El-Kretsen erbjuder tjänsten som producentrepresentant.
Du som enbart köper från svenska leverantörer omfattas inte av producentansvaret.
Är du osäker om du omfattas? Gör El-Kretsens producent-test här.
Vilka produkter omfattas av producentansvaret?
Producentansvaret gäller i stort sett alla produkter som drivs eller är beroende av sladdar eller batterier. Tillbehör till sådana produkter omfattas också, till exempel kontaktdosor, tangentbord och fjärrkontroller.
Mer information om vad som omfattas och vilka undantag som finns, osv går att läsa i förordningarna.
Hur regleras producentansvaret i lagstiftning?
Grunden finns i förordningarna om producentansvar, en för batterier och en för produkter. Det finns också relaterad lagstiftning som förordningarna länkar till, t ex Miljöbalken, Ekodesigndirektivet med flera.
Producent av konsumentelutrustning och/eller batterier – vad gäller?
När man sätter konsumentelutrustning och/eller batterier på den svenska marknaden måste man registrera sig hos Naturvårdsverket, ansluta sig till ett insamlingssystem (El-Kretsen), samt märka sina produkter och ge information till slutförbrukare om hur produkten ska återvinnas. Läs mer om informationsansvar hos Naturvårdsverket.
Producent av professionell elutrustning – vad gäller?
I förordningen skiljer man på konsumentelektronik och ”annan elutrustning än konsumentelektronik”. För att tydliggöra och förenkla väljer vi att i stället kalla det professionell elutrustning. För professionell elutrustning finns inget krav om att ingå i ett insamlingssystem. De delar som insamlingssystemet har att lösa för konsumentelektronik ligger inom professionell elektronik kvar på producenten, exempelvis insamling med skälig geografisk spridning, rapportering av statistik, arbete med information.
Många av El-Kretsens kunder har både konsument- och professionell elutrustning. Att deklarera alla mängder till El-Kretsen och därmed få ett samlat grepp på statistiken är ett skäl att göra detta. Även om vårt insamlingssystem i första hand är byggt och anpassat för konsumentelavfall så vet vi att det används också för proffsprodukter. Så länge produkterna får plats i våra insamlingskärl så har vi inga problem med detta, tvärtom ser vi det som positivt att nyttja vår infrastruktur så mycket det går. För större, otympliga produkter eller avlämning av stora volymer så hjälper vi till att hitta lösningar.
Som producent av professionell elektronik måste du årligen rapportera till Naturvårdsverket vilka produkter du har släppt på marknaden, hur mycket som samlats in och hur det insamlade materialet har behandlats, samt märka dina produkter och ge information till slutförbrukare om hur produkten ska återvinnas.
Vad är skillnaden mellan konsument- och professionell elutrustning?
Det är produktens funktion och användningsområde som avgör om den räknas som konsument-, eller professionell (övrig) elutrustning. Det har ingen betydelse vem som är kund, exempelvis om du säljer B2B eller B2C. Är det en produkt som kan användas både i ett hushåll och företag/industri/skola mm, räknas den som ”Dual use”, och ska då klassas som konsumentelutrustning. Telefoner, laptops och skruvdragare är därför konsumentelutrustning oavsett vem som köper dem. Däremot kan storköksutrustning eller laboratorieutrustning vara exempel på professionell elutrustning. Professionell utrustning installeras eller används av en fackman.
Produkter, tillbehör och komponenter. Vem deklarerar vad?
Den som säljer den sammansatta produkten, är den som ska deklarera till El-Kretsen. Ex ingår fjärrkontrollen till TV:n som en del av TV:n när den deklareras, men säljs fjärrkontrollen separat räknas den som en egen produkt.
En komponent, t ex ett kretskort eller en dammsugarmotor ska inte deklareras av tillverkaren om den senare sätts ihop till en komplett produkt av någon annan.
Vad kostar det att vara ansluten till El-Kretsen?
500 SEK anslutningsavtal för elutrustning
250 SEK anslutningsavtal för bärbara batterier och portabla industribatterier
5 000 SEK för utländska företag som vill anlita El-Kretsen som producentrepresentant, s.k. Authorised Representative. I avgiften ingår Naturvårdsverkets tillsynsavgift 1000 SEK.
0 SEK för rapporteringsavtal, att El-Kretsen hanterar den årliga rapporteringen till Naturvårdsverket.
Utöver detta tillkommer miljöavgiften.
Vad ska rapporteras till Naturvårdsverket?
Varje år vill Naturvårdsverket veta hur mycket du som producent satt på marknaden. Om du har annan elutrustning än konsumentelutrustning vill de även se hur mycket du samlat in och hur du hanterat det insamlade materialet. Som ansluten kund till El-Kretsen så sköter vi hela den biten åt er, dessutom kostnadsfritt, då du tecknar Rapporteringsavtal. Din samlade årsrapport med försålda, insamlade och behandlade mängder finns på din deklarationsportal.
Vad handlar informationsansvaret om för mig som producent?
Till användare:
Information om hur produkt kan repareras, sorteras och återvinnas och varför detta är viktigt. För produkter som innehåller minnen eller bilder, gäller att lämna information om hur produkt kan fabriksåterställas eller hur sparad information raderas.
Om produkten innehåller inbyggda batterier, behöver det finnas en bruksanvisning som visar hur de tas ut.
Till återvinnare:
Information om hur en produkt på bästa sätt kan plockas isär och återvinnas.
Vad menas med ”märkning” av produkter och batterier?
Alla producenter ska märka de produkter och batterier som berörs av förordningen med en överkorsad soptunna, samt information om att produkten släpptes på marknaden efter den 12 augusti 2005. Det sistnämnda symboliseras av ett tjockt streck under soptunnan eller med datum enligt SS-EN 50419.
Om den inte ryms på produkten eller batteriet på grund av storlek eller funktion, kan den istället tryckas på förpackningen, i skriftlig bruksanvisning och i garantiinformation som följer med produkten eller batteriet.
För exakt information gällande märkningen hänvisar vi till Naturvårdsverket.
Vad är WEEE Europe?
Sköter du deklarationer för flera olika länder, eller har ditt företag distansförsäljning till slutanvändare i annat EU-land? Med nationella lagstiftningar och insamlingssystem kan det vara svårt och tidskrävande att hålla reda på regler och kostnader. Vår paraplyorganisation WEEE Europe hjälper dig med vad som gäller utomlands och kan via ett tilläggsavtal administrera deklarationer till flera länder. En europeisk helhetslösning, helt enkelt.
Deklaration till El-Kretsen
Vad ska deklareras?
I stort sett alla produkter som drivs eller är beroende av sladdar eller batterier. Tillbehör till sådana produkter omfattas också, till exempel kontaktdosor, tangentbord och fjärrkontroller.
Då ett batteri säljs som en egen produkt, exempelvis en förpackning med 4 lösa batterier, då deklareras dessa på vald batterikod med antal 4 och de fyra batteriernas totala vikt.
För inbyggda och medföljande batterier redovisar du vad produkten väger inklusive batteriets vikt på raden för produkten, och endast batteriets vikt på raden för batterier.
Tänk på att du bara ska deklarera det du har importerat/fört in till landet, eller tillverkat.
Vad är Deklarationsportalen?
Alla våra anslutna producenter har en egen deklarationsportal. Där finns prislistor, produktbibliotek, mer information om hur man deklarerar med mera. Där finns också certifikat, historik över deklarationer och statistik knutet just till ditt företag.
Vad betyder El-Kretsens koder?
El-Kretsen delar upp kategorierna i fler koder att deklarera i, för att kunna ta ut en miljöavgift som speglar vad den typen av produkt kostar att samla in, transportera och återvinna.
Hur vet jag vilken kod jag ska deklarera i?
Du kan söka efter dina produkter i Produktbiblioteket i Deklarationsportalen, för att se vilken kod som ska användas.
Hur fungerar det med armaturer och ljuskällor?
Armaturer med integrerad belysning deklareras på raden för armatur. I det fall du säljer en armatur med tillhörande utbytbar ljuskälla, deklareras armaturen på raden för armatur och ljuskällan på en egen rad, för Lampor. Säljs exempelvis lampor i en förpackning om 3 stycken, så ska de redovisas som 3 i antal och de tre lampornas totala vikt.
Deklarerar man förpackning eller lösa batterier?
Man deklarerar antalet lösa batterier, dvs innehåller en förpackning 6st batterier så anger man 6 batterier (inte en förpackning).
När man ska uppge kg-mängd i Deklarationsportalen, gäller det kg per enhet eller total kg-mängd för samtliga produkter?
Man ska skriva den totala kg-mängden, t ex om det är 10 skrivare x 4 kg så är det 40kg man uppger.
Varför ska vikten redovisas på produkter även om avgiften är per styck?
All statistik till Naturvårdsverket skickas in i vikt.
Ska man räkna på nettovikten (produkten) eller grossvikten (produkt inkl. förpackning)?
Emballage redovisas inte, dvs det är nettovikten som ska redovisas.
Ska hela produktens vikt deklareras eller bara elektronikdelen?
En riktlinje att använda när du beräknar storlek eller vikt på produkten och hur den ska deklareras är att: Om den elektriska beståndsdelen är inbyggd i produkten och förhållandevis svår att byta ut ska hela produkten deklareras. En blinkande sko med belysning som är integrerad i sulan, och som då inte är utbytbar, är ett exempel på en produkt där hela skon ska deklareras, alltså skons totalvikt.
Ett badrumsskåp eller bokhylla kan förekomma med integrerad belysning (då ska hela produkten deklareras) eller med en modul/armatur som fästs på möbeln för själva belysningen och som är utbytbar (då behöver endast armaturen deklareras).
Hur fungerar det med produkter med inbyggda batterier?
- Deklarera vikten på produkt inkl. inbyggt batteri på produktraden
- Deklarera det inbyggda batteriet på egen batterirad, enbart batterivikten.
Hur mäter man storlek på produkter?
Generellt mäter du storlek beroende på hur den är förpackad i butik. Om någon av produktens sidor överstiger 50 cm så räknas produkten som större än 50cm.
Dammsugare: Mät det största måttet på själva huvuddelen, ej slangen.
Runt objekt: Mät diametern
Kabel, ljusslinga och liknande: Ta måttet när den är ihoprullad, exempelvis storleken på förpackningen.
Ledad armatur: Mät den längsta delen.
Vad menas med WEEE-kategorier?
Inom Europa benämns elavfall ofta som WEEE. Det står för Waste of Electrical and Electronic Equipment.
Elprodukter delas in i sex olika kategorier:
1. Temperaturregleringsutrustning
2. Bildskärmar
3. Lampor
4. Stor elutrustning
5. Liten elutrustning
6. Liten IT-och telekommunikationsutrustning
Avgifter
Var går miljöavgiften till?
- Att betala för transport
- Att betala för sortering, förbehandling, återvinning och omhändertagande av el- och batteriavfall
- Att betala kommuner för återvinningsplatser
- Administration
Inlämning av elavfall
Hur försäkrar El-Kretsen att information från mobiltelefoner, etc försvinner vid återvinning?
All elektronik inkl. mobiltelefoner som hämtas i El-Kretsens regi på bl.a. landets återvinningscentraler går direkt till mottagande anläggning som El-Kretsen har avtal med för s k förbehandling. Där plockar man isär produkterna och sorterar produktens olika fraktioner såsom plast, metaller, komponenter etc. Alla typer av olika minnesfunktioner t ex minneskort, hårddiskar etc. fragmenteras eller raderas med kvalitetssäkrade verktyg, för att garantera att informationen är raderad.
Vad gör ni med elektronik som fungerar och har ett andrahandsvärde?
Det som läggs i El-Kretsen kärl klassas som avfall och kommer skickas vidare till materialåtervinning. Däremot så främjar vi återbruk genom olika projekt och samarbeten med företag och kommuner.